onsdag 5 augusti 2009

Sväng

Sväng är en fundamental del av musik, en beståndsdel som bidrar till att distingera och utmärka den bredvid andra konstformer, samtidigt som det är en svårdefinerbar, nästan lite magisk faktor. Dessutom är det en subjektiv upplevelse, och ibland en fråga om stilkännedom - till exempel när det gäller jazz och "swing"-känsla som det kan ta ett tag att verkligen känna och uppskatta. Vad som svänger eller inte är självklart olika i olika läger, och kan också variera beroende på sammanhang och humör. Det kan också lika gärna vara något som händer hos lyssnaren som hos bandet som spelar. Hur många gånger har man inte varit på konsert där en del i publiken diggar så att de håller på att välta medan andra står stela som pinnar?

Jag nämnde magi, och ibland känns det nästan som att det är något metafysiskt med sväng. Om det skulle gå att definiera sväng exakt skulle trummaskiner och programmerad musik svänga mest, men så upplever jag inte att det är. Ofta är det en fråga om samspel mellan musiker och deras individuella spelstilar som skapar svänget, men man kan lika gärna hitta sväng i extremt stiff och välproducerad musik som riktigt löst spelad blues.



Något jag lyssnat mycket på den senaste tiden är McCoy Tyners första skiva som ledare, "Inception" (1962), inte minst för att trion svänger så våldsamt mycket! Tillsammans med Art Davis på bas och Elvin Jones på trummor bygger McCoy upp ett sanslöst groove, det finns ett flöde och en anda som är helt överväldigande. Det intressanta med detta är att det inte är "perfekt" spelat, ibland är pianot och basen ganska osynkade och nästan otighta, men det svänger hela tiden. Fenomenet sväng fortsätter fascinera!


Annan svängig musik:
D'angelo - Spanish joint
Lasse Dahlquist - Very welcome home Mr. Swanson
Prince - I wanna be your lover
Son House - John the Revelator
Steely Dan - Hey Nineteen

Inga kommentarer: